HTML5 is een programmeertaal waarvan het acroniem staat voor Hyper Text Markup Language. Het is een systeem waarmee u het uiterlijk van webpagina’s kunt wijzigen en het uiterlijk kunt aanpassen. Het werd ook gebruikt om inhoud voor het web te structureren en te presenteren. Tegenwoordig zie je het (bijna) overal terug op het internet, van Google Docs tot aan HTML5 banners.

 

Met HTML5 kunnen browsers zoals Firefox, Chrome, Explorer, Safari en meer weten hoe ze een bepaalde webpagina moeten weergeven, weten waar de elementen zijn, waar de afbeeldingen moeten worden geplaatst en waar de tekst moet worden geplaatst. Naast HTML5 zijn er andere talen die nodig zijn om een site formaat en interactiviteit te geven, maar de basisstructuur van elke pagina wordt eerst gedefinieerd in de HTML5-taal.

 

De belangrijkste voordelen van HTML5 ten opzichte van zijn voorganger (HTML4) is dat u multimedia-inhoud kunt toevoegen zonder Flash of een andere mediaspeler te gebruiken. Dankzij HTML5 hebben gebruikers toegang tot websites zonder verbonden te zijn met internet. Hieraan toegevoegd is de ‘drag-an-drop’, evenals het online bewerken van documenten die populair zijn geworden door Google Docs.

 

Bovendien zijn hier de mogelijkheden die u heeft wanneer u HTML5 gebruikt:

 

Met behulp van de <video> en <audio> HTML5-tags kunnen we multimedia-elementen toevoegen zonder Adobe Flash of een andere plug-in van derden te gebruiken. Alle actie gebeurt vanuit de browser zelf, wat kan helpen de grootte van het uiteindelijke versiebestand te verkleinen. We kunnen bijvoorbeeld video’s met productpresentaties, videorecensies, podcasts, muziekvoorbeelden, enz. Toevoegen. De toevoeging van deze twee tags breidt het gebruik van HTML5 uit.

 

Je kunt je video’s ook uploaden naar sites van derden, zoals Vimeo of YouTube, en ze insluiten in je nieuwe website. Dit is een van de meest geprefereerde opties, want ondanks het plaatsen van multimedia-elementen, wordt de uiteindelijke grootte van uw bestand niet beïnvloed.