Vandaag de dag is coaching in het primair onderwijs steeds belangrijker. Naast de standaard skills van docenten die voor de klas staan, kan een coachende functie een hoop plezier en betere resultaten bijbrengen. Coaching is erg breed, dus hoe je dit precies in zal gaan zetten is erg persoonsafhankelijk. Focus jij bijvoorbeeld op het oplossingsgericht werken en het aanbieden van lessen op maat, of ga jij juist voor de 21st century skills die zich focussen op thema’s die tegenwoordig steeds meer ter sprake kunnen komen. Omdat elke school en iedere docent of coach anders is, worden de trainingen afgestemd op de leerdoelen van de deelnemers.

 

Coaching in de onderwijslessen

Het maken en opstellen van lessen kost een hoop tijd, en hoe verwerk je hierbij dan verschillende coaching skills? Coaching is niet altijd direct zichtbaar in de lessen, maar heeft met verschillende dingen te maken. Zo draagt coaching bijvoorbeeld bij aan het vormen van de lessen en het plezier van het lesgeven zelf. Hoe lesgeven leuk is, is voor iedereen anders. Dat betekent dat ook de ontwikkeling van iedere docent of coach anders zal zijn. Enkele algemene thema’s van coaching in het onderwijs zijn communicatie, betere werkrelaties en een gezonde balans tussen privé en werk.

 

Wat zijn toekomstlessen in het primair onderwijs?

Weten wat er in het verleden gebeurd is, is iets heel anders dan ons voorstellen wat er in de toekomst zal gaan gebeuren. De leerlingen in het primair onderwijs zijn nog jong, wat betekent dat er nog veel zal veranderen ook in hun toekomst. Thema’s zoals klimaatverandering, kunstmatige intelligentie en robotisering zullen bij ons misschien nog geen grote rol spelen, maar naar mate de leerlingen ouder worden wel bij hen. Hierom is het van belang om op de hoogte te blijven van wat er op dit moment speelt. Dit kan door middel van de interesses van de leerlingen, een belangrijk maatschappelijk thema of een combinatie van wetenschap en kunst.

 

Goed geleend is beter dan half werk

Net zoals bij veel lesmateriaal, is ook een hoop toekomstgericht lesmateriaal online te vinden. Want je hoeft echt niet opnieuw het wiel uit te vinden voor iets wat al talloze keren gedaan is. Maak het jezelf makkelijk en gebruik onderwijsmateriaal van andere docenten en experts. Door op deze manier met het vakgebied om te gaan, heb je een grote kans dat de feiten allemaal kloppen en je op een uitdagende manier met de les kan omgaan.