Wat ben je als je interieurbouwer bent? Je valt onder het vakgebied timmerman, echter niet elke timmerman kan interieurbouwer worden. Als interieurbouwer heb je jezelf gespecialiseerd in het maken van interieur. Dit kan zijn voor woningen of bedrijven, groot of kleinschalig.

 

 

Soorten interieur
Door de diversiteit aan soorten interieur ben je als interieurbouwer gevarieerd bezig. Je hebt immers te maken met verschillende klanten die ieder hun eigen wensen hebben waar het interieur aan moet voldoen. Klanten kunnen bedrijven zijn, maar ook particulieren. Hierdoor is het een afwisselende baan. Soms moet je voor een zakelijke klant meerdere dezelfde kasten maken, bijvoorbeeld voor hotelkamers. En dan kan het zijn dat er een particuliere klant een nieuwe bed ombouw wilt in de slaapkamer. Of een complete set meubels in de woonkamer, bijvoorbeeld salon en eettafel met een bijpassende dressoir- en/of tv-kast.

 

De wensen van verschillende klanten zijn eindeloos en vereisen allemaal een andere aanpak. De klanten kunnen namelijk uit verschillende soorten hout kiezen, en het ene ontwerp kan complexer zijn dan het andere ontwerp.

 

Een goede bouwopleiding, een goede basis
Als interieurbouwer is het van belang dat je een goede bouwopleiding als basis hebt. Bij een goede opleiding leer je immers de verschillende houtsoorten kennen waar je in de praktijk mee te maken gaat krijgen. Een belangrijk onderdeel van de opleiding is ook het leren bewerken van de verschillende houtsoorten. Voor het bewerken van hout zijn verschillende technieken waarvan je in een goede bouwopleiding de basis leert kennen. In de praktijk zul je deze technieken veelvuldig gaan gebruiken waardoor je ze helemaal eigen maakt.

 

Als interieurbouwer moet je vaak verschillende meubels maken. Hiervoor krijg je een aantal tekeningen welke je gebruikt om de meubels te gaan bouwen. Hierdoor is het belangrijk dat je goed leert tekeninglezen, elke afwijking kan ervoor zorgen dat het eindresultaat niet meer klopt of zorgt ervoor dat het ontwerp niet meer passend is in de ruimte waar hij moet komen.

 

Opleidingen voor interieurbouwer / meubelmaker zijn er op verschillende niveau’s. Het niveau bepaald mede hoe uitgebreid en compleet je basis als interieurbouwer is. Zorg daarom dat je precies weet wat je wilt en kies een goede opleiding uit welke past bij je wensen.

 

Wil je bijvoorbeeld leidinggevende zijn? Of zelf de tekeningen maken welke aangehouden worden voor het ontwerp? Dan zul je een opleiding op hoger niveau moeten volgen. Resultaat is wel dat je een bredere basis hebt en meer mogelijkheden op de arbeidsmarkt.