De meeste mensen kennen het wel, aluminium. Het is namelijk een van de meeste gebruikte metalen van de wereld. Aluminium is in het algemeen verkrijgbaar in aluminium profielen, aluminium platen en aluminium staven.

Aluminium is een relatief nieuw metaal, dit metaal is ontdekt in 1807 door Humphrey Davy. De kenmerkende eigenschappen van aluminium zijn:

 

 

Enkele kenmerkende eigenschappen van aluminium zijn:

 • Het symbool is: Al
  Het atoomnummer is: 13
  De gemiddelde relatieve atoommassa is: 26,9815
  De dichtheid is: 2,7 g/cm2
  Het smeltpunt is: 933 K
  Het kookpunt is: 2792 K

 

Aluminium is een metaal wat in verhouding van gewicht zeer sterk is. Daarom zie je dit metaal ook veel terugkomen in vliegtuigbouw. Ook roest aluminium ook niet maar oxideert het als het ware. Dit wil zeggen dat er een heel dun laagje oxidatie over heen komt wat het metaal afsluit van zuurstof. Hierdoor kan aluminium niet verder reageren en beschermt het zich zelf. Daarom zie je aluminium meestal ook doffer worden na de loop van tijd.

 

Aluminium heeft een groot aantal voordelen ten opzichte van andere metalen, roestvastheid, gewicht en sterkte. Waarom is de productie van aluminium dan zo laat op gang gekomen zult u dan denken?

Dit komt vooral omdat aluminium als los metaal niet in de natuur voorkomt. Het is namelijk een metaal wat gemaakt moet worden in de fabriek. Dit gebeurd door meerdere stoffen aan elkaar te binden. Dit proces vereiste technische kennis die ze vroeger nog niet hadden.