Ons menselijk lichaam bestaat uit spieren, botten, pezen en gewrichten die samen een goed georganiseerd geheel vormen. Lopen, springen, rennen en bukken zijn bewegingen die een fysiek gezond mens gemakkelijk kan doen. Dat bewegen niet vanzelfsprekend is merk je pas als je ergens een blessure hebt. Als je lichaam niet meer werkt zoals jij dat verwacht.

 

Degene die daar in gespecialiseerd is heet een fysiotherapeut, de deskundige op het gebied van ons dagelijks bewegen. Bij hem of haar kan je terecht voor een behandeling van diverse klachten, maar ook om ergere klachten te voorkomen.

 

Gemiddeld duurt een behandeling bij de fysiotherapie ongeveer een half uur. Bij het eerste consult probeert de fysiotherapeut een zo duidelijk mogelijk beeld te vormen van de klachten. Dit zal hij in het algemeen doen door kleine testjes en verschillende vragen. Hierdoor zal hij een behandeltraject kunnen instellen op deze manier je van de klachten afhelpen waardoor er waarschijnlijk geen thuisbegeleiding nodig is.

 

Meestal is een belangrijk deel van de therapie oefentherapie. Dit is bedoelt om de bewegingsvrijheid van de gewrichten te vergroten en spierkracht te beïnvloeden. Het komt ook vaak voor dat deze oefeningen als ‘huiswerk’ opdrachten mee worden gegeven voor thuis. Door deze oefeningen helpen je bewuste te maken van de bewegingen die je doet en zal je weer vertrouwen krijgen in je eigen lichaam.