In Nederland zijn we steeds meer gebonden aan regels en voorschriften. Waar dit in sommige gevallen als vervelend wordt ervaren, beseffen we het grootste deel van de tijd echt wel dat dit van groot belang is voor de orde, regelmaat en veiligheid. Zo ook met het VCA diploma dat binnen vele branches steeds vaker een vereiste is.

 

Wat houdt het VCA diploma in?
VCA staat letterlijk voor Veiligheid, Gezondheid & Milieu Checklist aannemers en is een soort vereniging waar verschillende branches hun input leveren in de vorm van kennis en ervaring. Er bestaat hierin een belangrijk onderscheid tussen het VCA diploma en het VCA certificaat. Werknemers en individuen kunnen door examens te halen het VCA diploma halen. Het VCA certificaat wordt afgegeven aan bedrijven en instanties die voldoen aan de wet- en regelgeving inzake VCA. Door VCA gecertificeerd te zijn, kan er veilig, gezond én duurzaam worden gewerkt. Waar veilig en gezond vereiste zijn voor een goede werkomgeving, zorgt de duurzaamheid in het verhaal ervoor dat er maatschappelijk verantwoord wordt ondernomen.

 

VCA gediplomeerd
Wanneer je VCA gediplomeerd bent en dus de VCA diploma’s hebt behaald, voldoe je aan de wetgeving op het gebied van veiligheid tijdens het werk. Je bent getraind in het herkennen van onveilige situaties en hier zodanig op te anticiperen dat deze situaties veilig kunnen worden aangepakt.

 

VCA gecertificeerd
Door als bedrijf VCA gecertificeerd te zijn, kom je voor klanten, werknemers én opdrachtgevers goed voor de dag. Wanneer je werkt in een branche waar risicovolle werkzaamheden worden uitgevoerd of risicovolle situaties zich voordoen, is het behalen van de diploma’s en certificaten dus raadzaam. Branches waar het eigenlijk vereist is, zijn onder andere bouwkunde, werktuigbouwkunde, civiele techniek, technische diensten, procesbesturing en elektrotechniek.

 

Cursussen en examens
Door een VCA cursus te volgen en het VCA examen te halen, word je getraind in het veilig aanpakken van diverse werkgerelateerde situaties. Niet alleen ben je hier in getraind, ook zorgt het voor een verrijking van kennis over wetgeving binnen de veiligheid. Een combinatie van weten en kunnen zorgen ervoor dat je bewust bent van veiligheid, gezondheid en duurzaamheid op de werkvloer.