Kranen en takels maar ook hijsbanden en rondstroppen zijn een essentieel onderdeel van de hedendaagse intralogistiek. Zonder kranen en takels is een soepele materiaalstroom in een modern bedrijf niet meer denkbaar. De beschikbaarheid en bedrijfsgereedheid van kranen en takels zijn dan ook van bijzonder belang. Daarom is een regelmatige inspectie en preventief onderhoud van kranen en takels van essentieel belang. En niet alleen om economische redenen.

 

Periodieke keuringen voorgeschreven door de wet

Kranen en takels zijn eveneens veiligheidsrelevante systemen waarvan de technisch perfecte staat een voorwaarde is voor een ongevalvrije werking. Daarom schrijft de wetgever periodieke keuringen van kranen en takels voor. Er zijn ook richtlijnen vastgelegd voor de uitvoering. De verantwoordelijkheid voor de inspectie ligt bij de bediener van de kraaninstallaties en takels. De voorschriften ter voorkoming van ongevallen schrijven als autonoom wettelijk voorschrift voor dat afhankelijk van de bedrijfsomstandigheden regelmatig, maar ten minste eenmaal per jaar, inspecties door deskundigen moeten worden verricht. De verordening inzake industriële veiligheid en gezondheid stelt de termijn voor het testen afhankelijk van de risicobeoordeling van de exploitant. In de verordening inzake industriële veiligheid wordt er echter uitdrukkelijk op gewezen dat rekening moet worden gehouden met de stand van de techniek en met de inspectie- en onderhoudsspecificaties van de fabrikanten, zodat ook hier standaard wordt voorzien in ten minste één inspectie per jaar.

 

Wie mag de inspectie uitvoeren?

De wetgever heeft ingezien dat niet iedere exploitant zijn kranen en takels zelf aan een professionele keuring zal kunnen onderwerpen door een keurmeester. De reden hiervoor is het grote aantal verschillende soorten kranen en takels dat bij eenzelfde operatie aanwezig kan zijn. Het grote aantal verhoogt aanzienlijk de inspanning die nodig is om de eigen werknemers van het bedrijf op te leiden en uit te rusten met de nodige speciale hulpmiddelen (b.v. testapparatuur voor het controleren van de overbelastingsbeveiligingen). Het dient een gekwalificeerd deskundige te zijn.
Deskundigen zijn personen die door hun beroepsopleiding en ervaring voldoende kennis op het gebied van kranen bezitten om de veilige bedrijfstoestand van kranen te kunnen beoordelen. De exploitant van een kraan of takel kan de keuring dus delegeren aan een deskundig persoon, maar blijft verantwoordelijk voor de juiste uitvoering van de keuring. Hij moet zich dus in detail vergewissen van de deskundigheid van de personen die de inspectie uitvoeren.

 

Wat wordt zoal geïnspecteerd?

Hoewel de te inspecteren afzonderlijke componenten en uitrusting in hoge mate afhankelijk zijn van het type kraan of hijswerktuig, kunnen enkele essentiële punten worden vastgesteld die voor alle typen systemen gelden (de volgende punten gelden zowel voor kranen als hijswerktuigen):
1. controle van de identiteit van de kraan in overeenstemming met het inspectieboek.
2. tests met betrekking tot de naleving van de fundamentele veiligheids- en gezondheidseisen, de voorschriften ter voorkoming van ongevallen en de regels van de techniek.
3. beproeving van de bedrijfsomstandigheden met betrekking tot de specificaties in het beproevingsboekje, b.v. hijsklasse, spanningsgroep en omgevingsomstandigheden.
4. inspectie van de takel met betrekking tot het gebruikte gedeelte van de theoretische levensduur.
5. inspectie van de toestand van onderdelen en uitrusting met betrekking tot beschadiging, slijtage, corrosie of andere veranderingen.
6. controle op de naleving van de veiligheidsafstanden.
7. controle van de volledigheid en doeltreffendheid van de veiligheidsvoorzieningen en de remmen.
8. functie- en remproef met belasting, waarbij de proefbelasting dicht bij het maximaal toelaatbare draagvermogen moet liggen.
9. de volledigheid van de markeringen en de bewegwijzering te controleren.

 

keurmeester