Veel zelfstandig ondernemers besteden hun boekhouding uit. Dat betekent dat je als boekhouder de ondernemer helpt bij de totstandkoming van alle administratieve handelingen en financiële rapporten en aangiften. Toch zijn er de laatste jaren ontwikkelingen geweest die het vak van de boekhouder hebben beïnvloed. Wist je namelijk dat er tegenwoordig veel meer digitale programma’s zijn die een deel van de taken van de boekhouder hebben overgenomen? Door een digitaal facturatieprogramma gebeuren deze activiteiten haast zonder tussenkomst van de mens zelf. Er vindt een verschuiving in de werkzaamheden plaats. Als boekhouder blijf je echter wel nog altijd de controle op de cijfers uitvoeren. Ook de adviserende rol past steeds beter bij de boekhouder. Voor meer informatie, neem gerust contact op met adcam administratiekantoor wierden.

 

De traditionele boekhouder
Binnen het bedrijfsleven maak je natuurlijk ook gebruik van digitale programma’s ter ondersteuning van je taken. Maar als boekhouder bij een groot bedrijf voer jij de informatie in om het programma zijn werk te laten doen. Je dient hiervoor dus nog steeds kennis van zaken te hebben en je moet kunnen omgaan met nieuwe, digitale werkwijzen. Daarnaast kun je bij digitale boekhoudprogramma’s nogal eens verschillen aantreffen in de toepasbaarheid voor jouw organisatie. Een overzicht van inhoudelijke eisen moet jij kunnen genereren om te beoordelen of een programma functioneel ingezet kan worden binnen het bedrijf.

 

Is een boekhouder eenzaam in zijn werk?
Bij werkzaamheden boekhouding denk je vaak aan iemand die in zijn eentje weggedoken zit achter stapels met facturen en boeken met wet- en regelgeving. Zijn hand zit zowat vast aan zijn rekenmachine en hij ziet amper nog het daglicht. Zijn liefde voor cijfers heeft hem een soort kluizenaar gemaakt. Maar deze typering geldt niet voor de moderne boekhouder. Je hebt regelmatig telefonisch of face-to-face contact met klanten of afdelingen binnen het bedrijf. Je werkt via allerlei moderne media en eenzaam ben je dus zeker niet.