Gedurende een opleiding ontwikkel je jezelf op allerlei gebieden. Je doet kennis op van een bepaald vakgebied, je ontwikkelt je als persoon, je wordt volwassen en leert op eigen benen staan. Wellicht werk je ook nog naast een opleiding, waarbij je ook bepaalde werkzaamheden onder de knie leert te krijgen. Door je baan, maar ook door studiefinanciering leer je met geld om te gaan. Kortom tijdens je studie leer je ontzettend veel op allerlei gebieden.

 

Maar zelfs na het studeren heb je misschien nog niet over jezelf geleerd wat voor een beroep je wilt gaan doen. Hierbij kan je geholpen worden op allerlei manieren. Je vrienden en familie kennen je misschien wel beter dan jijzelf, of kunnen jou in ieder geval een advies geven over beroepskeuzes. Daarnaast kan je natuurlijk extra research doen bij mensen in verschillende functies. Maar ook op het internet kan je research doen. Tegenwoordig kan je met één klik op de knop een gratis beroepskeuzetest vinden op het internet. Deze tests bestaan uit een lijst met vragen die je naar alle eerlijkheid dient te beantwoorden. Uit deze test wordt opgemaakt wat voor een persoon jij bent en wat voor een beroepen er daardoor bij jou passen. Als je bijvoorbeeld aangeeft dat je vaak de leider in een groepsopdracht bent of vaak het initiatief neemt, dan zal een bestuurlijke functie bij je passen.

 

Hoe snel jij leert of bepaalde kennis in je opneemt kan getest worden. Dit wordt gedaan aan de hand van een IQ test. Je wordt dan getest op het gebied van taal, logica, ruimtelijk inzicht, en numerieke logica. Bij een IQ test heb je een bepaalde tijd per vraag en het gaat er dus om dat je in een korte tijd de logica ziet en een keuze maakt uit één van de vier gegeven antwoorden. Uiteindelijk komt er een score uit deze test die ook afhankelijk is van je leeftijd.

 

Je ontwikkelt je niet alleen tijdens je opleiding, maar ook ervoor en tot ver erna. Bovendien leer je niet alleen maar op een school of opleiding. Je bent continu aan het leren, of dat nou over bepaalde vakgebieden is of over jezelf. Daarnaast zijn er allerlei tests om jezelf beter te leren kennen of om advies op te doen op bepaalde gebieden zoals bijvoorbeeld een beroepskeuzetest.