Ben je bijna op de leeftijd dat je mag gaan lessen voor je rijbewijs? Veel jongeren kunnen niet wachten om hun rijbewijs in ontvangst te nemen, hier gaat natuurlijk wel eerst een serie lessen aan vooraf. Misschien heb je nog veel vragen over hoe dit precies gaat? Waar moet je op letten bij het nemen van rijlessen? Wat zijn de kosten van een rijbewijs?

 

Je begint altijd met het kiezen van een rijschool, het is slim om rijscholen met elkaar te vergelijken. Vooral de prijzen kunnen erg wisselen en ook de resultaten kun je navragen om deze te vergelijken. Ook verschilt het soort rijles auto ook wel eens, les je in een stoere Bmw met BMW 3 serie velgen of een toch wat simpelere Polo? Bedenk je ook wat je zelf graag wilt. Wil je je rijbewijs binnen een aantal dagen of een week behalen? Of wil je per week 1 a 2 lessen volgen zodat je er wat langer over doet, maar wel meer gewend raakt aan het autorijden. Het voordeel van 1 a 2 keer per week lessen is dat je de kosten over de termijn dat je bezig bent kunt verspreiden.

Gemiddeld heb je ongeveer 40 rijlessen nodig om je rijbewijs te kunnen behalen, het kan natuurlijk zo zijn dat je met 20 rijlessen al genoeg ervaring op hebt gedaan, maar het kan ook zomaar zijn dat je 80 lessen nodig hebt. Als je uitgaat van 40 lessen die gemiddeld tussen de 30 en 45 euro per uur kosten kom je op een gemiddelde van 1800 euro voor het behalen van je rijbewijs.

 

Hoe gaat het in zijn werk?

Je begint dus met het zoeken van een geschikte rijschool die bij je past. Er zijn rijscholen met specialisaties in faalangst en autisme.
In de eerste paar lessen leer je de bediening van de auto, denk hierbij aan wegrijden, schakelen, remmen en sturen. Wanneer je dit voldoende onder de knie hebt ga je verder met bijzondere verrichtingen. Bijzondere verrichtingen zijn fileparkeren, inparkeren, straatje keren en helling trekken. Ben je hier in thuis? Dan kun je doorstromen naar de volgende fase. Je leert dan het naderen van kruisingen, het in- en uitvoegen op snelwegen, rijden op rotondes en afslaan. Het is in deze fase belangrijk dat je leert welke handelingen je toe moet passen en dat je leert om zelf beslissingen in het verkeer te nemen.

 

Het examen

Wanneer je goed kunt rijden en zelfverzekerd bent mag je daarna op gaan voor je examen. Je start altijd met een tussentijdse toets, deze toets lijkt heel veel op het uiteindelijke examen. Je kunt hierdoor wennen aan hoe het examen later zal zijn. Wanneer je de bijzondere verrichtingen succesvol uit kunt voeren kun je een vrijstelling krijgen voor je praktijkexamen. Dit scheelt natuurlijk een hoop stress voor het praktijkexamen. Nadat je de tussentijdse toets behaald hebt kun je het praktijkexamen inplannen.