Alle bedrijven in Nederland die tenminste 1 werknemer in dienst hebben, zijn wetteljik verplicht om bedrijfshulpverlening op orde te hebben.

 

Het aantal bedrijfshulpverleners die bij een bedrijf in dienst dienen te zijn is afhankelijk van het aantal werknemers, de aard van het bedrijf en de ligging van het bedrijf. In sommige sectoren zoals bijvoorbeeld de bouw zijn er meer risico’s dan bij andere bedrijven zoals een advocatenkantoor, in deze gevallen is het vanzelfsprekend dat er bij het bedrijf met de meeste risico’s meer bedrijfshulpverleners in dienst zijn.

 

Indien een werkgever geen BHV’ers in dienst heeft, kunnen zij er voor kiezen om verschillende werknemers een BHV cursus aan te bieden. Bij een BHV cursus worden cursisten opgeleid, zodat zij weten te reageren in gevallen van nood. Wanneer de BHV cursus positief wordt afgerond, zal de cursist een BHV certificaat verkrijgen. Met het verkrijgen van een BHV certificaat ben jij als BHV’er verantwoordelijk voor de veiligheid op de werkvloer. Een BHV’er kan levensreddende handelingen uitvoeren, tevens is een BHV certificaat een goede toevoeging voor je CV.

 

Wat leer je in een BHV Cursus?

 

Bij een BHV cursus wordt je in zowel theorie als praktijklessen opgeleid om te reageren in geval van calamiteiten. De lessen worden onderverdeeld in 4 verschillende modules:

 

-Brandbestrijding
-Alarmeren en ontruimen
-Communicatie
-Levensreddende handelingen

 

Wanneer je een BHV cursus bij een goede opleider zoals veiligheids-trainingen.nl volgt, dan zal er ook gebruik worden gemaakt van speciaal ingerichte trainingslocaties, waar levensechte situaties nageboots kunnen worden. Soms wordt er ook van lotusslachtoffers gebruik gemaakt.

 

Een bedrijfshulpverlener moet niet alleen weten hoe hij bepaalde vaardigheden moet uitvoeren, hij moet ook in stressvolle situaties het hoofd koel weten te houden.