Het komt steeds vaker voor dat mensen met een burnout gediagnosticeerd worden. Dit gebeurd bij mensen met een drukke baan, maar ook studenten zitten soms door zware druk met burnout symptomen. Misschien zit je niet lekker in je vel en vraag je jezelf af; Heb ik een burnout? Maar hoe weet je nou precies of je een burnout hebt?

 

Een burnout is niet iets wat je van de ene op de andere dag krijgt, het is een proces, dat zich over een langere periode ontwikkeld. Aan de hand van bepaalde waarschuwingssignalen en symptomen kan de burnout worden aangepakt.

 

Kenmerken burnout

 

Er zijn verschillende signalen en kenmerken waaraan je een burnout kunt herkennen. Deze kenmerken vinden hun oorzaken in zowel fysieke als emotionele symptomen. Enkele bekende burnout kenmerken zijn: nergens zin in hebben, constant moe zijn, weinig motivatie, een ontevreden of onvoldaan gevoel, een toenemende negatieve kijk op het leven en het gevoel van eenzaamheid. Door deze kenmerken passen mensen ook hun gedrag aan, waardoor je je aan diverse verantwoordelijkheden onttrekt en jezelf van anderen af wilt sluiten. Daarbij reageer je ook vaker je eigen frustraties op anderen af.

 

Herken je deze kenmerken? Doe er iets mee!

 

Het is erg belangrijk dat wanneer je bovenstaande kenmerken bij je zelf herkend, dat je er ook iets aan gaat doen. Bijvoorbeeld een burn out behandeling. Wanneer je bepaalde problemen gaat negeren, zal dit in de toekomst uiteindelijk alleen maar voor meer problemen zorgen. Er zullen veranderingen in je leven moten komen, waarbij het erg belangrijk is om ook ontspannen te kunnen zijn. Hierbij kun je bijvoorbeeld proberen om ‘s ochtends een soort yoga of meditatie ritueel te doen, waardoor je rustig aan je dag kunt beginnen in plaats van het overhaaste zoals je dat normaal misschien gewend bent. Daarnaast is een goede persoonlijke zorg ook erg belangrijk, hierbij kun je denken aan gezonde voeding, voldoende eten en drinken en genoeg slapen. Alleen een gezondere levensstijl kan al grote effecten hebben op je gemoedstoestand. Zit je echt diep in de put, dan kun je het beste een professional inschakelen die je van je burn-out kan afhelpen.