Als uw werkt op een commerciële afdeling van een bedrijf dan beschikt u over commerciële vaardigheden. Wie een vacature in de commerciële sector ziet, ziet dat er altijd om een kandidaat met commerciële vaardigheden gevraagd wordt. Maar wat zijn dan die commerciële vaardigheden? En helpt een commerciële vaardigheden training?

 

Meer dan een vlotte babbel

Er zijn nog steeds mensen die denken dat ze zich met een vlotte babbel wel redden. Commercieel medewerkers redden het daar tegenwoordig echter al lang niet meer mee. Sterker nog; u moet als verkoper of vertegenwoordiger steeds uw commerciële vaardigheden blijven ontwikkelen. Vaak is de aanschaf van een boek over commerciële vaardigheden daarvoor niet voldoende en wordt u in de loop van de tijd door uw werkgever op cursus of training gestuurd om uw vaardigheden te blijven trainen.

 

Commercieel inzicht

Commercieel inzicht is een commerciële vaardigheid. Niet heel gemakkelijk aan te leren overigens. Het inzicht op de werking van de markt lukt u vaak nog wel, maar hoe u dit vertaalt naar een manier om hier ten volle van te profiteren is weer iets anders.  Verder is het snel kunnen maken van een zogenaamde SWOT-analyse een commerciële vaardigheid die elke vertegenwoordiger moet beheersen. U moet dan in staat zijn om snel een inschatting te maken van zowel de sterke als de zwakke punten en de kansen en bedreigingen van een product of dienst in de toekomst. Bovendien bent u in welke commerciële functie dan ook altijd klantgericht. Wie klantgericht werkt, voorkomt klachten, in de wetenschap dat goede hulp normaal is en mensen alleen maar klagen als iets niet goed in orde is.

 

Breed ontwikkelde vaardigheden

Niet eenvoudig hoor, om alle commerciële vaardigheden te beheersen. Dit hoeft echter ook niet. Iedereen heeft zijn of haar eigen specialiteit, al dienen uw commerciële vaardigheden wel breed ontwikkeld te zijn. De concurrentie is moordend. Het is dus zaak u steeds te blijven ontwikkelen en de dingen die u al doet te verbeteren en die dingen die u niet beheerst probeert toch enigszins eigen te maken. Wilt u uw commerciële vaardigheden verder ontwikkelen, dan doet u er verstandig aan toch tenminste eens per jaar een scholing of cursus te volgen. Doel van dergelijke bijeenkomsten – vol met commerciële vaardigheden tips-  is uzelf, uw bedrijf en uw producten en diensten op zo goed mogelijke wijze te presenteren. Liefst zo dat geen enkele klant nog nee kan zeggen.  Dergelijke cursussen en trainingen bestaan vaak uit presentatielessen en het verbeteren van uw stijl van presenteren en u beter leren inleven in de klant. Bovendien wordt stilgestaan bij de manier waarop u de behoeften van de klant in waarde om te zetten.

 

Opbouwen van een netwerk

Ook zaken als het opbouwen van een netwerk en het houden van een koud acquisitiegesprek is iets dat elke commerciële medewerker moet beheersen. Bovendien wordt vaak stilgestaan bij het belang van een goed klantcontact en hoe u aan goed klantenbeheer kunt doen. Op de agenda staat vaak niet het verder ontwikkelen van de vlotte babbel. Waarmee is aangetoond dat dit dus niet als een commerciële vaardigheid beschouwd wordt. Voor meer informatie over personal networking en commerciële vaardigheden kunt u terecht bij de specialisten van Steyn&Allberg.