Een adapter is een omvormer die de hoge netspanning omzet in een spanning die voor jouw apparaat bruikbaar is. Wat zou er bijvoorbeeld gebeuren als je je laptop rechtstreeks op het lichtnet aan zou sluiten? Je zou één keer poef! horen, en daarna helemaal niets meer. Je laptop is voorgoed vernield doordat er 230 V doorheen gejaagd werd. Een AC/DC adapter voorkomt dit en zorgt ervoor dat je apparaat niet doorbrandt. Een passende laptop adapter bijvoorbeeld voorziet je laptop veilig van voeding, terwijl hij tegelijkertijd de interne batterij oplaadt. Lees hierna waarom je zo’n apparaat nodig hebt en waar je op moet letten.

 

 

adapter

 

AC/DC!

AC/DC is niet enkel een stevige rockband, maar ook de aanduiding van de stroom die uit ons stopcontact komt. Hoe zit dat? Ons lichtnet levert wisselstroom. Dit houdt in dat de richting van de stroom uit ons stopcontact voortdurend verandert. Bij een frequentie van 50 Hz wisselt de stroom bijvoorbeeld 100 keer van richting. Een AC/DC adapter vormt deze wisselstroom om tot gelijkstroom. AC: Alternating (=wisselend) Current, DC: Direct Current. We kunnen ons afvragen waarom er vroeger niet voor een gelijkstroom lichtnet gekozen is, maar destijds had deze methode het hoogste rendement en daarna was het te lastig om nog over te stappen. Omdat vrijwel al onze apparaten op gelijkstroom werken – met een aanzienlijk lager voltage – hebben we dus bijna overal een AC/DC omvormer voor nodig. Niet alleen overigens voor het omvormen van wisselstroom naar gelijkstroom, maar ook voor het omzetten van hoge spanning naar lagere spanning.

 

HEB IK EEN SPECIFIEKE ADAPTER NODIG?

Helaas is het zo dat er niet een bepaalde standaard AC/DC adapter is voor elk fototoestel, laptop, telefoon en andere randapparatuur. Voor ons als consumenten zou dat natuurlijk handig zijn, maar een fabrikant heeft daar minder belang bij. Het is zelfs zo dat het gebruik van een verkeerde omvormer je apparaat totaal kan vernielen. Als je per ongeluk je laptop adapter gebruikt om je video camera op te laden, kan het in het ergste geval kortsluiting veroorzaken waardoor je apparaat vernield wordt, en dit valt niet onder je garantie. Het minst vervelende wat er bij gebruik van een verkeerde laptop adapter kan gebeuren, is dat het heel lang duurt voor je batterij opgeladen is.

 

MARKEREN EN SELECTEREN

Het is dan ook een goede gewoonte om al je AC/DC adapters te markeren. Doe dit door het merkje van het apparaat uit de doos te knippen en met een plakbandje vast te plakken op je adapter. Zo weet je altijd welke adapter bij welk apparaat hoort. Als je de doos niet meer hebt, kan je de naam natuurlijk ook gewoon op een papiertje schrijven en dit op je laptop adapter plakken. Als iemand dezelfde telefoon heeft als jij, kan je zijn adapter gebruiken. Voor een laptop adapter geldt natuurlijk hetzelfde. Ook zijn er universele omvormers die op meerdere apparaten te gebruiken zijn. Lees echter goed de specificaties van de fabrikant van de AC/DC adapter en van jouw apparaat. Zijn alle adapters AC/DC adapters? Nee, een adapter is in principe een omvormer (to adapt = aanpassen). In plaats van stroom, kan een adapter ook een ander signaal omzetten zodat het voor een randapparaat te gebruiken is. Denk bijvoorbeeld aan bluetooth adapters en aan autoladers. Als je er niet uitkomt check dan online websites voor een goed advies.

 

ADAPTERS ONLINE

Omdat je laptop een kostbaar apparaat is, zoek je natuurlijk een goede laptop adapter die bovendien je accu zo snel mogelijk oplaadt. De originele modellen van de fabrikant zijn helaas vaak schrikbarend duur, dus kijk online of er een geschikte laptop adapter te vinden is die net zo goed werkt maar goedkoper is. Controleer wel altijd de specificaties van je laptop door bij de settings te kijken, of laat Google je helpen. Zoek kortom online een passende laptop adapter uit. Aarzel niet om te mailen of te bellen wanneer je vragen hebt over je laptop adapter of een andere AC/DC omvormer!