De computer of laptop is vandaag de dag niet meer uit ons bestaan weg te denken. In veel huishoudens zijn er vaak meerdere computers aanwezig. Dit, ondanks de komst van de populaire iPads en tablets. Pc en tablet kunnen overigens prima naast elkaar functioneren, omdat ze elkaar eerder aanvullen dan beconcurreren. In de loop der tijd zijn we de computer voor steeds meer verschillende doeleinden gaan gebruiken. Vooral het bewerken van foto’s en video’s heeft een grote vlucht genomen. Ook slaan we gegevens steeds vaker digitaal op. Je moet er alleen niet aan denken dat er iets met je computer gebeurt en je al deze gegevens en beeldmateriaal kwijtraakt. Een externe harde schijf, vaak afgekort als externe HD, biedt je de mogelijkheid om dit alles veilig te stellen zodat als het misgaat je niet je dierbare herinneringen en belangrijke data kwijt bent.

 

ExterneHardeschijf

 

Eenvoudig een back-up maken met een externe harde schijf

Laat je niet afschrikken door de technische term externe harde schijf, want om deze te gebruiken hoef je namelijk echt geen computertechneut te zijn. Een externe HD is in feite niets anders dan een klein kastje dat je door middel van een usb aansluiting aansluit op jouw laptop of computer. Zodra je deze externe opslagunit aansluit wordt deze in verreweg de meeste gevallen al direct herkend door de computer. Nu heb je verschillende mogelijkheden. Zo kun je alles (!) dat er op de computer staat kopiëren naar de externe opslagunit, dat heet een zogenoemde volledige back-up. Maar ook kun je ervoor kiezen om alleen datgene dat je echt de moeite waard vindt te kopiëren naar dit apparaat. De meest eenvoudige manier waarop je dit doet is door middel van “slepen”. Deze term ken je vast en zeker en als je kiest voor deze manier van werken kun je precies zien wat er gebeurt.

 

De externe HD als opslagcapaciteit

Als je bovenstaande gelezen hebt, dan lijkt het er misschien op dat een externe harde schijf vooral bedoeld is om data veilig te stellen voor het geval er iets misgaat met de computer. Natuurlijk is dit een belangrijke functie van dit apparaat. Maar ook kun je een externe harde schijf prima gebruiken als extra opslagcapaciteit. Een computer heeft een beperkte opslagcapaciteit. Deze is bij de hedendaagse computers en laptops zonder meer groot te noemen. Maar als je veel met foto en video werkt, dan neemt dit een hoop ruimte in beslag. Hierdoor kun je er toch tegenaan lopen dat de standaard opslagruimte van een computer aan de krappe kant is. Materiaal of data verplaatsen naar de aangekoppelde harde schijf geeft ruimte. En heb je data van de externe HD nodig? Dan is het een kwestie van aansluiten en door middel van bijvoorbeeld het eerder genoemde slepen de gegevens die je nodig hebt weer op jouw computer zetten.

 

Een externe harde schijf kopen

Ga je een externe harde schijf kopen, dan is er een aantal dingen waar je op moet letten. Uiteraard is daar de opslagcapaciteit van de externe harde schijf. De externe harde schijf 1TB behoort tot de meest verkochte externe schijven. 1TB in externe harde schijf 1TB staat voor 1 terabyte. Om je een beeld te geven van hoeveel dit is, één terabyte is maar liefst 1000 gigabyte. Een ander ding waar je op moet letten is de snelheid van overdracht die de externe harde schijf aankan. Hierbij is het type aansluiting van belang. Tot slot is het natuurlijk belangrijk om de prijs in de gaten te houden. De algemene richtlijn van hoe duurder hoe sneller of hoe meer mogelijkheden gaat ook hier op, dus bepaal van tevoren goed waarvoor je de externe harde schijf gaat gebruiken.