Van het gebruik van Modafinil, een medicijn dat officieel is goedgekeurd voor de behandeling van narcolepsie, maar in toenemende mate wordt gebruikt om de cognitieve prestaties te verbeteren, is aangetoond dat men een groter risico op verslaving loopt dan eerder werd gedacht.

Hersenscans van 10 gezonde mannen die Provigil innamen, de versie van Modafinil die is gemaakt door het farmaceutische bedrijf Cephalon, vertoonden in het deel van de hersenen dat betrokken is bij plezier en verslaving verhoogde niveaus van dopamine. Dopamine is een neurotransmitter wat eigenlijk een chemische stof is die berichten van zenuwcellen naar zenuwcellen of naar andere weefsels overdraagt. Geneesmiddelen die de aanmaak van dopamine verhogen worden vaak misbruikt . Het aangetoonde effect is vergelijkbaar met dat waarvan bekend is dat het gepaard gaat met klassieke verslavende stimulerende middelen en federale gezondheidsfunctionarissen hopen dat de bevindingen zullen dienen als een waarschuwing dat modafinil onverwachte en tragische gevolgen kan hebben voor mensen die het gewoon gebruiken voor het krijgen van een hersenimpuls.

 

Modafinil is sinds 1999 op de markt, maar het off-label gebruik door gezonde mensen die geloven dat het hun mentale prestaties zal verbeteren is sterk in opkomst. Men dacht dat het veiliger was dan andere stimulerende middelen omdat wetenschappers dachten dat ahet het dopaminesysteem van de hersenen niet beïnvloedde. Dit kleine nieuwe onderzoek, gepubliceerd in het Journal of the American Medical Association, is het eerste menselijke bewijs dat een typische dosis modafinil het dopaminesysteem in de hersenen, net zoveel treft als een dosis Ritalin, een gereguleerde substantie met duidelijk potentieel voor een verslaving. Met vorig jaar een omzet van bijna $ 1 miljard is Provigil het bestverkopende product van Cephalon en een langer werkende versie genaamd Nuvigil, beter bekend als Armodafinil, staat gepland om vanaf het derde kwartaal van 2009 te worden verkocht.

 

Hoofdonderzoeker Nora Volkow zei: “Het zou geweldig zijn als je een medicijn of smart drug neemt en meteen slimmer, sneller bent of meer energie hebt. Maar dat lijkt een sprookje. We hebben momenteel niets dat die voordelen kan leveren zonder voor bijwerkingen te zorgen”. En het onderzoek heeft geleid tot concessies door sommige wetenschappers die beweren dat mensen als ze daarvoor kiezen het recht moeten hebben om hun hersenen te kunnen stimuleren met medicijnen. Hersenonderzoeker Martha Farah zei dat het nieuwe onderzoek “laat zien dat we een beetje voorzichtigheid en een beetje nederigheid moeten tonen wanneer we rotzooien met onze hersenchemie”.