Veiligheid in het bedrijf is erg belangrijk, zowel voor de werknemers als voor jou als werkgever. Een veilig gevoel kan de werksfeer ten goede komen, en dit is weer positief voor de productiviteit. Verder is het zelfs verplicht volgens de Arbowet om je werknemers veilig en gezond te laten werken. Er zijn een aantal onderdelen die in de Arbowet worden besproken, namelijk risico-inventarisatie en -evaluatie, ziekteverzuimbeleid, BHV, preventiemedewerker en periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek. We zullen het onderdeel bedrijfshulpverlening nu bespreken.

 

Bedrijfshulpverlening

In de Arbowet staat onder anderen dat de bedrijfshulpverlening in elk bedrijf geregeld moet zijn. Dit wil zeggen dat er altijd een bedrijfshulpverlener aanwezig moet zijn. Deze bedrijfshulpverlener weet hoe hij moet handelen in het geval van een brand of als het pand ontruimd moet worden. Ook bij een ongeval zorgen BHV’ers voor de eerste hulpverlening. Als werkgever moet je ervoor zorgen dat er voldoende BHV’ers zijn. Ook is het belangrijk om ervoor te zorgen dat zij hun taken goed kunnen uitvoeren. Als werkgever kun je zelf de bedrijfshulpverlening op je nemen, maar je kunt deze taak ook overlaten aan werknemers. Als je als werkgever zelf de bedrijfshulpverlening op je neemt, moet je wel minimaal één werknemer aanwijzen die jou vervangt als je afwezig bent.

 

BHV cursus

Om de bedrijfshulpverlening in je bedrijf te regelen, kun je medewerkers een BHV cursus laten doen. Tijdens deze BHV cursus komen er drie verschillende onderdelen aan bod, namelijk brand bestrijden, ontruimen en communicatie, en levensreddende handelingen. Deze onderdelen bestaan uit een klein stukje theorie en vooral veel praktijk. Om de handelingen echt goed te kunnen uitvoeren, zal er namelijk veel geoefend moeten worden. Je kunt de BHV cursus ook nog uitbreiden met een AED cursus. Tijdens deze opleiding leer je omgaan met een AED. Met een AED kunnen levens worden gered bij hartritmestoornissen. De AED moet dus ook binnen handbereik zijn bij medisch levensbedreigende situaties. Tijdens de AED cursus leer je hoe je deze goed moet bedienen, zodat jij weet hoe je moet handelen in zo’n levensbedreigende situatie.

 

Herhalingscursussen

Aan het eind van de BHV cursus kunnen de deelnemers worden gecertificeerd voor een geldigheidsduur van één jaar. Daarom is het belangrijk om op tijd een herhalingscursus te doen. Zo hou je je vaardigheden en je kennis up to date en wordt je certificaat verlengd.
Natuurlijk zijn er nog veel meer mogelijkheden om ervoor te zorgen dat je werknemers veilig en gezond kunnen werken. Als werkgever is het belangrijk om je eens te verdiepen in de Arbowet. Zo weet je zeker dat jij zorgt voor een veilige en gezonde werkomgeving voor jouw werknemers. Niet alleen je werknemers hebben hier plezier van omdat dit de werksfeer verbetert. Voor jou als werkgever is het ook fijn om gelukkige werknemers te hebben, en vaak wordt de productiviteit ook nog eens verhoogt.