Wat verstaat men onder applicatie ontwikkeling? Applicatieontwikkeling is het proces waarbij organisaties programmatuur ontwikkelen voor het ondersteunen van bepaalde bedrijfsprocessen. Het ontwikkelen van een applicatie gaat vele stappen verder dan het schrijven van hello world in scriptingtaal. Een applicatie ontwikkelaar moet de exacte wensen/ eisen van de gebruikersgroep weten te achterhalen, daarnaast moet hij ook weten met welke de resources de applicatie gebruikt gaat worden. Daarbij komt vaak een strakke planning kijken, waarbij het erg belangrijk is om ook met de testfase rekening te houden.

 

App ontwikkeling kan op verschillende manieren plaatsvinden. De afgelopen jaren is er veel gebruik gemaakt van de zogenaamde watervalmethode, daarnaast worden ook andere methodes zoals de rapid application development, structured systems analysis and design method, extreme programming en agile modeling gebruikt.

 

Trends op het gebied van applicatie ontwikkeling

Regelmatig worden er applicaties ontwikkeld welke weer in strijd zijn met andere applicaties. Dat kan bijvoorbeeld gebeuren omdat ze tegelijkertijd beslag op geheugen of andere ondeelbare middelen leggen. Ook verschillende talen en versies zorgen er vaak voor dat applicaties niet op iin desktop werken. Om dit op te lossen moeten er vaak verscheidene tests worden gedraaid.

 

Mobiele apps

Door de opmars van de smartphone, welke bijna niet meer weg te denken is in de huidige samenleving, denkt men bij apps vaak direct aan de applicaties die men kan gebruiken op smartphones, tablets of andere mobiele devices. Deze mobiele devices worden standaard met de basis applicaties uitgerust, maar kunnen door het downloaden van verschillende apps vele verschillende functies uitvoeren. Apps worden veelal gemaakt om het de gebruiker makkelijker te maken. Deze apps kunnen vaak betaald of gratis worden gedownload in de App store (Apple) of in Google Play en Windows Phone Store.

Deze mobiele apps worden vervaardigd om het de gebruiker makkelijker te maken. Door de apps kan men vaak snel bepaalde informatie verkrijgen. Verschillende soorten apps die momenteel veelvuldig gebruikt worden hebben betrekking op: amusement, boeken, fotografie, internetbankieren, lifestyle, onderwijs, spelletjes en routenavigatie.

Door de snelle technologische ontwikkelingen is er een steeds grotere vraag naar applicatie ontwikkelaars, daarom worden er ook steeds meer opleidingsmogelijkheden geboden waarin je leert hoe je een app kunt ontwikkelen.